Zwangere vrouwen & jonge ouders

Ons doel is om mama’s en papa’s ten volle te laten genieten van de zwangerschap en jonge ouders te ondersteunen. Tijdens onze individuele consultaties bij de osteopaat proberen we zoveel mogelijk te voldoen aan de hulpvraag van de patiënt. Indien we hier niet aan kunnen voldoen zal ten gepaste tijde doorverwezen worden naar ons multidisciplinair therapeutisch netwerk in onze buurt.

 

INDIVIDUELE CONSULTATIES

Osteopaat

Michaël Dupont

Meer Info

Osteopaat

Ik verwijs je graag door naar mijn website Osteo Dupont, voor meer informatie wat osteopathie kan betekenen tijdens je zwangerschap. Ik volgde hiervoor een postgraduaat ‘osteopathie in de pediatrische geneeskunde’.

Voor de zwangerschap is een preventieve controle bij de osteopaat sterk aan te raden, aangezien we dan de elasticiteit van de buik nog kunnen optimaliseren en aanwezige littekens behandelen. Zoals een vogel zijn nestje bouwt, zo moet de moeder haar lichaam voorbereiden op de zwangerschap. Een slecht nestje zal moeilijkheden veroorzaken bij de innesteling van het vruchtje.

Tijdens het eerste trimester is de zwangere vrouw zeer kwetsbaar. Door de grote hormonale veranderingen wordt de vrouw veel gevoeliger (fysisch en psychisch). Indien er in deze eerste 3 maanden geen problemen zijn – rugpijn, structurele klachten- verdient de moeder alle rust die ze kan krijgen.

Vanaf de 3de maand beschikt het kind over al zijn organen en zit het in een verdere groeifase. Mochten er zich problemen voordoen van lage rugklachten of bij last van het staartbeen, is het aangewezen dat de zwangere vrouw zich osteopatisch laat onderzoeken. Dit niet alleen om het comfort van de vrouw te verhogen, maar vooral ook om de groeifase van de baby optimaal te laten verlopen.


Tijdens de zwangerschap gaat de osteopaat dus op een zachte manier na of het lichaam al dan niet in evenwicht is
. Nadat de osteopaat de beweeglijkheid hersteld heeft, is het raadzaam om de spieren rondom het bekken te versterken door een gespecialiseerde kinesitherapeut. In onze praktijk kan u hiervoor terecht bij  Fien Wijnant.
Het onderzoek bij een zwangere vrouw verloopt net zoals bij een andere patiënt. De behandeling is echter aangepast aan de zwangerschap, wat een heel ontspannend gevoel geeft aan de patiënt.

Afhankelijk van welke combinatie van bewegingsbeperkingen bij een zwangere vrouw aanwezig is, kan zich dat uiten in volgende klachten:

 • – Harde buiken
 • – Urineverlies
 • – Bekkenklachten, pijnlijk staartbeentje, pijnlijk schaambeen (soms bekkeninstabiliteit genoemd)
 • – Rugpijn, nekpijn
 • – Kortademigheid
 • – Hoofdpijn
 • – Uitstralende pijn in de ledematen
 • – Spijsverteringsklachten, buikpijn, misselijkheid, zure oprispingen
 • – Baby in stuit- of dwarsligging
 • – Pijnlijk bewegende baby
 • – Vermoeidheid
 • – Bandenpijn rond de groeiende baarmoeder

 

Bekkeninstabiliteit

Bekkeninstabiliteit is een omschrijvende term die alle pijnklachten omvat rond het bekken. Dit treedt meestal op tijdens of na de zwangerschap. Dit wordt veroorzaakt door meerdere factoren. O.a. het elastischer worden van de ligamenten en een veranderende lichaamshouding naarmate de zwangerschap vordert. De klachten beginnen meestal in de 3e tot 7e maand en zijn afhankelijk van de mate van verweking. De meest voorkomende klachten zijn:

 • – Een moe gevoel of pijn rondom de schaambeenverbinding (symfyse).
 • – Pijn in de lage rug/ stuitje evt. met uitstraling in het been.
 • – Pijn vooral bij het begin van een handeling, de zgn. startpijn.
 • – Toename van de pijn bij drukverhogende processen, zoals bij een volle blaas, bij het ophouden van de ontlasting en vaak bij het begin van de menstruatie.
 • – Klachten bij langdurig uitvoeren van een bepaalde beweging zoals staan, traplopen, bukken, zwemmen en autorijden.

Na de bevalling is het belangrijk dat vrouwen met bekkeninstabiliteit zich verder osteopatisch behandelen alvorens de hormonale elasticiteit afneemt.

 

BEREIKBAARHEID

Heb je nog vragen, aarzel me dan niet te contacteren op [email protected] of 0496/47.82.83.

Back to Top
Free Events Calendar Plugin

Wij zijn verhuisd!

Je kan ons nog steeds terugvinden op onderstaande locaties!

TERNAT:

LENNIK:

Dit zal sluiten in 21 seconden